Begrijpend lezen oefenen

logomedia-2Begrijpend lezen oefenen.

Goed kunnen begrijpen wat je leest is belangrijk voor de algemene ontwikkeling. Wanneer een kind goed begrijpt wat hij/zij leest heeft dat direct effect op de prestaties op school.Begrijpend lezen wordt namelijk gebruikt bij alle vakken. De basis voor een goed leesbegrip is een voldoende technisch leesniveau, een voldoende woordenschat en voldoende algemene kennis. Daarnaast is het geheugen ook van invloed.

U kunt het vergelijken met een harde schijf van een computer. Wanneer er genoeg geheugencapaciteit is, werkt de computer vlot en (nagenoeg) foutloos. Is de harde schijf echter bijna vol of belast met veel taken, werkt de computer traag en ontstaan er snel foutmeldingen.

Wanneer een kind bijvoorbeeld een laag technisch leesniveau heeft zal het geheugen voor een groot gedeelte gebruikt worden voor het ontcijferen van de code en is er dus onvoldoende ruimte om een betekenis te verlenen aan hetgeen het kind gelezen heeft en dus tot een goed leesbegrip te komen.

Hoe kunnen we helpen?

  • Het verbeteren van het werkgeheugen. Tips nodig? Lees de blog die wij geschreven hebben voor Klas van Juf Linda.
  • Het verbeteren van de woordenschat. Voor tips kunt u onze blog ‘Spelenderwijs woordenschat oefenen’  lezen.  Daarnaast kunt u tijdens het lezen van teksten samen moeilijke woorden bespreken en opzoeken. Wij gebruiken vaak de app Muiswerk Woordenboek. Het voordeel van deze app is dat naast de betekenis ook tegenstellingen en synoniemen aangegeven worden.
  • Het vergroten van de algemene kennis. U kunt samen met uw kind veel leeskilometers maken door voor te lezen of samen te lezen. Daarnaast kunt u samen naar het jeugdjournaal kijken. Ook tijdschriften zoals Zo Zit Dat zijn een aanrader.
  • Het aanleren van leesstrategieën. Bespreek samen aan de hand van de titel waar jullie denken dat de tekst over zal gaan en bedenk welke kennis jullie al over het onderwerp hebben. Zo wordt de aanwezige kennis en woordenschat al opgeroepen. Controleer tijdens het lezen telkens of de tekst nog steeds begrepen wordt. Vat de tekst regelmatig samen. Zijn er onduidelijkheden? Probeer deze dan eerst te verduidelijken. Lees een stuk terug of juist verder en vergeet de illustraties niet!
  • Bekijk eens de video Begrijpend Lezen – Strategieën van Marcel Schmeier, de Onderwijsgek.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen hoe we het begrijpend lezen kunnen verbeteren. Wij hopen dat u met deze tips op weg geholpen bent om met uw kind het begrijpend lezen te oefenen. Wanneer u vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Groeten Rensje en Chantal

 

 

 

2 reacties op “Begrijpend lezen oefenen

Geef een reactie