Leesplezier stimuleren

Leesplezier stimuleren

Vandaag kwam ik op Pinterest de afbeelding van hiernaast tegen. Het deed me denken aan toen ik zelf klein was. Ik ben altijd al dol op lezen geweest. ’s Middags met een boek op de bank en ’s avonds voor het slapengaan nog even dat ene hoofdstuk uitlezen. Dat ene hoofdstuk werden twee hoofdstukken of drie of vier…Nou ja, dat vijfde hoofdstuk kon ik ook nog wel lezen. Dus met een lampje en de dekens over mijn hoofd las ik dat zesde hoofdstuk ook nog maar…

In mijn werk kom ik heel veel kinderen tegen die lezen niet leuk vinden of zelfs haten. Voor mij is dan de uitdaging om hen op een positieve manier kennis te laten maken met het lezen en hen te besmetten met het leesvirus.

Lezen heeft namelijk een positieve invloed op de woordenschat van een kind. Daarnaast heeft lezen invloed op de ontwikkeling van de fantasie en het inlevingsvermogen.

Een aantal tips die u thuis kunt gebruiken om het leesplezier te stimuleren:

  • Creëer een gezellige en rustige plek waar uw kind op zijn of haar gemak kan lezen. Zorg voor zo min mogelijk afleiding zodat uw kind zich volledig kan concentreren op het boek. Niet is vervelender om gestoord te worden tijdens het lezen van een goed boek!
  • Kies samen met uw kind het boek uit in de kinderboekenwinkel of de bibliotheek wat de interesse van uw kind heeft. Ook al sluit het boek misschien niet aan op het AVI-niveau van uw kind, als uw kind een boek graag wil lezen maakt het niveau eigenlijk al niet meer uit.
  • Zorg ervoor dat er genoeg boeken tot de beschikking van uw kind zijn. Zo heeft uw kind de keuze.
  • Praat zelf ook eens over de boeken die u leest of gelezen heeft. Inspirerend over boeken of lezen praten heeft een positieve invloed op uw kind. U kunt hier ook de leesvragen van Chambers kunnen gebruiken.
  • Blijf voorlezen ook al is uw kind al wat ouder. Bespreek vervolgens samen het verhaal, de illustraties en het mogelijke vervolg. Dit zal ook ten goede komen van de taalontwikkeling.
  • Beluister samen een luisterboek. Wanneer de interesse van uw kind gewekt is zal hij of zij ook het boek of het vervolg graag zelf willen lezen. U kunt voor suggesties kijken op het Leesplein of Yoleo.

Ik hoop dat u en uw kind iets aan deze tips hebben en net zo veel plezier aan het lezen zullen beleven als ik al van kleins af aan heb. Er is altijd één boek; het boek. Het boek wat ervoor gezorgd heeft dat u of uw kind het leesvirus gekregen hebben. Wilt u mij laten weten welk boek dat voor u of uw kind was?

Veel leesplezier!