tips voor voorlezen

boekenTips voor voorlezen

Wij besteden in de praktijk en op twitter altijd veel aandacht aan voorlezen. De reden? Het is ontzettend leuk om kinderen voor te lezen en het is nog nuttig ook! Kinderen die al van jongs af aan voorgelezen zijn hebben meer plezier in het lezen, zijn taalvaardiger en begrijpen teksten beter. Dit heeft een positief effect op de prestaties op school.

Daarnaast is voorlezen positief voor de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren zich verplaatsen in de (hoofd)personen van de boeken en er komen soms bepaalde thema’s, zoals pesten of juist vriendschap, in een boek voor.

Leest u nog niet voor? Of weet u niet zo goed hoe u het moet aanpakken? Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

  • Zoek samen met uw kind of leerlingen een moment waarop jullie rustig kunnen zitten om het boek samen te lezen en te bespreken.
  • Sla het boek nog niet gelijk open, maar geniet van de mooie voorkant van het boek. Wat is de titel van het boek? Welke plaatjes zien jullie? Waar zou het boek over gaan?
  • De reis door het boek kan beginnen! Lees het verhaal rustig en duidelijk voor. Intonatie en spreekritme zijn belangrijk tijdens het voorlezen; het kan voor uw kind of leerlingen de sleutel tot het verhaal zijn. Lees dus zelf eerst het boek, zodat u weet waar het boek over gaat en wat u kunt verwachten.
  • Laat af en toe een pauze vallen zodat uw kind of leerlingen de kans krijgen om te reageren op het verhaal. Ook is het goed om te vragen hoe het verhaal verder zal verlopen. Weet u niet zo goed welke vragen u kunt stellen tijdens of na het voorlezen? Denk dan aan open vragen: Wie…? Wat…? Waar…? Waarom…?
  • En dan…is ineens het boek uit! Geniet samen nog even na en maak bijvoorbeeld een tekening over het boek.

De volgende dag begint u gewoon weer opnieuw! U kunt gerust hetzelfde boek nog eens voorlezen. Herhaling is namelijk ook erg goed.

Wij hopen u dat u geïnspireerd wordt door deze blog en wij wensen u dan ook heel veel (voor)leesplezier!

 

 

 

Geef een reactie