Spelenderwijs woordenschat oefenen

Spelenderwijs woordenschat oefenen.

Een kind leert elke dag nieuwe woorden. Hoe kunt u thuis helpen om nieuwe woorden en de betekenis van deze woorden aan te leren? Wij hebben voor u een aantal woordspelletjes op een rijtje gezet. Het is belangrijk dat het naast de gezelligheid van het spel, het ook belangrijk is dat u steeds aandacht besteed aan de betekenis van de woorden. Speelt u bijvoorbeeld ‘Galgje’, dan draait het niet alleen om het raden van het woord, maar ook om de betekenis van het woord. Laat uw kind vertellen wat het woord betekent of laat hem/haar een goede zin maken met het geraden woord.

Woordpluizen
Bedenk samen met de letters uit dit woord zoveel mogelijk woordjes en schrijf deze op. Wie heeft de meeste woordjes bedacht? Bijvoorbeeld: ‘handschoen’: hand, schoen, had, dan, doen, schande.

Het geheime woord
Schrijf een woord op of laat uw kind dit doen. U of uw kind moet het woord raden door vragen te stellen, die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden.

Pictionary
Teken om de beurt een woord uit de tekst. Wie kan het woord raden?

Woordenpiramide
Laat uw kind een woord opschrijven van drie letters (bijvoorbeeld tak). U voegt hieraan een letter toe en maakt met die letters een nieuw woord (bijvoorbeeld kant). Uw kind voegt een vijfde letter toe (bijvoorbeeld krant). Hoeveel woorden passen er in de piramide?

Wie ben ik?
Plak om de beurt memoblaadje op het voorhoofd met daarop de naam van een persoon, dier of voorwerp. Door goede vragen te stellen, moet u of uw kind erachter komen wie of wat hij is.

Dit zijn een aantal suggesties. Wij zullen in onze blogs aandacht blijven besteden aan het spelenderwijs vergroten van de woordenschat. U kunt onze website in de gaten houden voor meer tips. Daarnaast wordt onze pagina met oefeningen voor taal telkens aangevuld.

 

Een reactie op “Spelenderwijs woordenschat oefenen

  1. Pingback: Woordenschat: tips van een logopedist uit Dordr...

Geef een reactie