Ademen door neus of mond?

Ademen door neus of mond?

Soms houden kinderen en volwassenen uit gewoonte de mond veel open. Met een open mond kun je door je neus of door de mond ademen. Het is echter beter door de neus te ademen dan door de mond. In de neus wordt de ingeademde lucht namelijk verwarmd, gezuiverd en bevochtigd.

 

 

De gevolgen van een open mond:

  • de tong komt te ver naar voren, waardoor deze tijdens het slikken en het praten te veel tegen de tanden duwt. Dit heeft een nadelige invloed op de spraak en het gebit.
  • de kans op infecties, zoals keel- en oorontsteking, verkoudheid, tandvleesontsteking of ontstoken amandelen is groter.
  • de kans op gaatjes in de tanden is groter.
  • de houding verslapt, omdat de ademhalingsspieren minder gebruikt worden.

Het is belangrijk om al op jongere leeftijd te proberen de problemen vóór te zijn. Probeer daarom lipsluiting, dus een gesloten mond, te stimuleren. Lipsluiting stimuleren kan alleen als de neus schoon is. Leer uw kind daarom regelmatig de neus op te halen of te snuiten. De neus ophalen is weliswaar niet een smakelijke, maar wel een gezonde manier om de neus schoon te houden. Wat los komt, kun je doorslikken. Om de neus te kunnen snuiten, heeft uw kind altijd papieren zakdoekjes bij zich.

Tips om mondsluiting te bevorderen:

  • Laat uw kind een paar keer per dag een korte tijd de lippen rustig op elkaar houden, bijvoorbeeld tijdens voorlezen, t.v. kijken, kleuren. Als hulp kunt u uw kind eerst een dun plat voorwerp tussen de lippen (niet tussen de tanden!) laten vasthouden. Bijvoorbeeld een knoop. In het begin doet u deze oefening één tot vijf minuten per keer. U kunt dit geleidelijk uitbreiden tot 15 à 20 minuten per keer. Beloon uw kind als het goed gaat, bijvoorbeeld door stickers te plakken op de kalender voor iedere geslaagde poging.
  • Laat uw kind het kauwen met gesloten mond tijdens de maaltijden oefenen. Neem ook hier eventueel eerst kleine stapjes: eerst 3 happen, dan een halve boterham, vervolgens een hele enzovoort. Om de lipspieren te versterken kunt u met uw kind blaas-, zuig-, en lipspelletjes doen.
  • Als uw kind slaapt de lippen zacht dichtdrukken of de kin oplichten en later op de avond zo nodig herhalen. Dit enkele weken volhouden.
  • Hang op een goed zichtbare plaats in huis een plaat op waarop gesloten rode lippen zijn getekend.

Meer weten over afwijkend mondgedrag? Neem een kijkje op onze pagina over afwijkende mondgewoonten

 

Geef een reactie