Ouders hebben de grootste invloed op het leesgedrag van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat vaders en moeders hun eigen, unieke manier van voorlezen hebben. Daarom is het van belang dat beiden aandacht besteden aan de leesopvoeding. Het voorbeeld van een lezende vader heeft met name veel invloed op hun zoons. Zo kunnen vaders bijdragen aan het voorkomen van een leesachterstand bij jongens.
Uit de internationale onderzoeken blijkt dat jongens minder vaardig zijn in lezen, ze lezen minder regelmatig en ze beleven er minder plezier aan.
Thuis leest de moeder vaak aan de kinderen voor. Vaders doen dit niet of nauwelijks terwijl hun voorbeeld heel belangrijk is vooral voor jongens.
De manier van voorlezen door vaders verschilt vaak van moeders. Vaders gebruiken een meer volwassen toon, gebruiken moeilijkere woorden en verzinnen vaker verhaallijnen. Moeders gebruiken vaker stemmetjes, speciale gebaren en gaan vaker in op de betekenis van het verhaal. Vaders en moeders dagen hun kinderen dus op hun eigen, unieke manier uit.
Voorlezen hoe doe je dat?
Een boek kiezen: Voorlezen begint met het kiezen van een boek. In Dordrecht kun je advies inwinnen bij Kinderboekwinkel de Giraf! Daarnaast heeft Rian Visser aan mannelijke kinderboekenschrijvers en illustratoren gevraagd welke boeken zij aanbevelen aan vaders. Het resultaat is een lijst met veel mooie titels!
Voorbereiding: Lees het boek eerst zelf voordat je het aan jouw kinderen voorleest. Zo weet je al wat er gaat komen en daarvan kan je gebruik maken tijdens het voorlezen.
Voorlezen: Bespreek samen eerst eens de voorkant van het boek en bekijk alvast wat plaatjes. Zo heb je alvast een gesprek met jouw kind over het boek en kan hij/zij het voorlezen beter volgen. Gekke stemmetjes hoef je echt niet te gebruiken tijdens het voorlezen. Rustig lezen en af en toe oogcontact maken met jouw kind is voldoende om een kind geïnteresseerd te houden. Kom je moeilijke woorden tegen? Bespreek de betekenis of zoek een plaatje op zodat jouw kind weet waar het over gaat. Geef jouw zoon of dochter ook de kans om tijdens het voorlezen te reageren.
Herhalen: Jouw kinderen willen waarschijnlijk hetzelfde boek keer op keer lezen terwijl het al lang jouw neus uit komt… Bedenk: herhaling is belangrijk! Verzin anders telkens een ander onderwerp waar je het over kunt hebben na het voorlezen zo hou je het voor jezelf ook nog leuk!
Veel voorleesplezier!