Kinderboekenweek 2015

kinderboekenweek logopedie dordrechtKinderboekenweek 2015

Het thema van deze kindererboekenweek is Raar maar Waar!

Een leuk onderwerp waarbij je heel veel leuke dingen kunt bedenken! Natuurlijk worden er ook veel activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het thema. Op onze facebook-pagina houden we je van 7 tot en met 18 oktober op de hoogte van leuke uitjes en geven we natuurlijk tips waar je leuke proefjes kunt vinden! .

In de praktijk besteden we natuurlijk ook aandacht aan de kinderboekenweek, maar we hopen dat je dit thuis ook zullen doen.

Voor zowel jonge als oudere kinderen zijn en blijven prentenboeken fantastisch! Een prentenboek heeft naast een mooi, grappig of ontroerend verhaal ook vaak schitterende illustraties.

Tips nodig?

  • Zoek samen een moment waarop jullie rustig kunnen zitten om het boek samen te lezen en te bespreken.
  • Sla het boek nog niet gelijk open, maar geniet van de mooie voorkant van het boek. Wat is de titel van het boek? Welke plaatjes zien jullie? Waar zou het boek over gaan?
  • De reis door het boek kan beginnen! Lees het verhaal rustig en duidelijk voor. Intonatie en spreekritme zijn belangrijk tijdens het voorlezen; het kan de sleutel tot het verhaal zijn. Lees dus zelf eerst het boek, zodat je weet waar het boek over gaat en wat je kunt verwachten.
  • Laat af en toe een pauze vallen zodat het kind de kans krijgt om te reageren op het verhaal. Ook is het goed om te vragen hoe het verhaal verder zal verlopen. Weet je niet zo goed welke vragen je kunt stellen tijdens of na het voorlezen? Denk dan aan open vragen: Wie…? Wat…? Waar…? Waarom…?
  • En dan…is ineens het boek uit! Geniet samen nog even na en maak bijvoorbeeld een tekening over het boek.

De volgende dag begin je gewoon weer opnieuw! Je kunt gerust hetzelfde boek nog eens voorlezen. Herhaling is namelijk ook erg goed.

Veel voorleesplezier!