Tips voor het oefenen van de woordenschat

kind en taalTips voor het oefenen van de woordenschat.

In onze vorige blog gaven wij aan tips te zullen geven hoe u spelenderwijs de woordenschat kunt oefenen. Wij krijgen in de praktijk namelijk vaak de vraag van ouders hoe ze thuis het beste kunnen oefenen. Bij deze enkele tips hoe u thuis op een fijne en plezierige manier kunt oefenen.

 

  • Zing samen liedjes en maak de bijbehorende gebaren. Er zijn ook online kinderliedjes te vinden met bijbehorende plaatjes.
  • Vertel wat u doet, bijvoorbeeld tijdens het koken of de boodschappen. Uw kind leert veel woorden tijdens de dagelijkse (terugkerende) activiteiten.
  • Plak op een groot vel allerlei plaatjes, voorwerpen, tekeningen, woordjes etc. met een bepaald thema. Voor de inspiratie: op onze Facebookpagina staat een mooi schilderij van Sterre behorend bij het thema herfst.
  • Wanneer u met uw kind praat of speelt probeer dan achtergrondlawaai te vermijden. Uw kind hoort geluiden en woorden beter als de televisie of de radio uit staat.
  • Loop eens samen met uw kind in huis of de tuin en vertel elkaar welke kleuren, vormen, voorwerpen en materialen jullie tegenkomen.
  • Speel samen spelletjes zoals lotto, memory en domino. Heeft u zelf geen materiaal thuis? Kijk dan eens op de website van Juf Sanne. Per thema vindt u op deze website allerlei oefenplaatjes.
  • Neem de tijd voor gesprekjes en spreekt rustig met uw kind. Wanneer uw kind fouten maakt, hoeft u uw kind niet te verbeteren. U kunt de zin op een goede manier herhalen. Uw kind leert daar veel van.
  • En ja hoor… we noemen het weer: voorlezen, voorlezen en nog eens voorlezen!

Maak het gezellig met uw kind en geef uw kind een veilig gevoel;  fouten maken mag best. Het is aan u om fouten spelenderwijs te verbeteren, zonder al te veel nadruk te leggen op de fouten. Gaat het goed, geef dan een compliment over hoe het gegaan is. Bijvoorbeeld: dat heb je goed onthouden! Ook non-verbaal kunt u een compliment geven door bijvoorbeeld een schouderklopje of een high five. Kinderen vinden dit vaak ook geweldig!

Heeft u meer tips nodig? Op de website Kind en Taal staan nog veel meer tips. Via twitter of Facebook geven wij ook veel informatie over het stimuleren van de woordenschat. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

 

Geef een reactie