Mijn kind praat nog niet

Mijn kind praat nog nietMijn kind praat nog niet

Soms praat een kind nog niet of nog niet zo vlot als zijn leeftijdsgenootjes, maar een veelgestelde vraag is “wanneer begin je met logopedie?”

Veel ouders ondernemen pas laat actie. Ouders of hun omgeving denken:
• “Het gaat wel vanzelf over”
• “Voelen zich schuldig omdat hun kind nog niet of laat praat”.

Waarom snel aan de bel trekken?
Toch is het belangrijk om snel aan de bel te trekken. Hoe langer je wacht hoe groter de eventuele problemen kunnen worden. Jouw kind kan verdrietig of boos worden of zich terugtrekken omdat hij niet goed kan praten.

Een logopedist kan advies geven om het praten op gang te krijgen of kan zelfs al vanaf 2 jaar jouw kind helpen. Een kind leert praten als hij zich veilig voelt en daarom geloven wij dat spelenderwijs leren het allerbeste is!

Wat kun je thuis doen?
Vaak herhalen van hetzelfde liedje en hetzelfde boekje. Kinderen vinden herhaling vaak leuk. Ze leren hier ook veel van. Ze weten wat er gaat gebeuren en zullen dan ook sneller meedoen met het voorlezen of het liedje.

Ga tijdens het spel zoveel mogelijk mee in de belevingswereld van jouw kind. Volg jouw kind en praat gezellig samen tijdens het spelen.

Beleef samen plezier! Ook al praat jouw kind nog niet, dan nog kan je goed contact hebben met jouw kind.

Twijfel je over de taal van jouw kind? Bekijk de checklist met Minimum spreeknormen of de SNEL-test via de website Kind en taal.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies.