Voorleesdagen 2016

Nationale voorleesdagen

nationale voorleesdagen 2016Vanaf vandaag zijn het weer de nationale voorleesdagen!

Het prentenboek van het jaar 2016 is We hebben er een geitje bij!, geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe.

In We hebben er een geitje bij! is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Voorleestips:

  • Lees eerst zelf het boek door. U kunt het verhaal dan nog beter en mooier voorlezen aan uw kind.
  • Bespreek voordat u begint met voorlezen eerst de kaft en de illustraties van het boek. Zo heeft uw kind al een beeld van het verhaal en kan uw kind vervolgens het verhaal beter begrijpen.
  • Stel eenvoudige vragen naar aanleiding van het verhaal. Denk hierbij aan open vragen: Wie…? Wat…? Waar…? Waarom…? Laat ook af en toe een pauze vallen tijdens het voorlezen zodat uw kind een vraag kan stellen of kan reageren op een verhaal. Voorspel vervolgens samen het vervolg van het verhaal.
  • Probeer samen het verhaal na te vertellen aan de hand van bijvoorbeeld de afbeeldingen en/of maak samen een mooie tekening over het verhaal.
  • Vraagt uw kind de volgende dag of u weer uit hetzelfde boek wilt voorlezen? Dit is geen probleem! Ook al wilt u zelf graag variëren,  kinderen hebben vaak behoefte aan herhaling. Daarnaast leren ze dan nog veel meer van het boek en dit komt ook ten goede aan de taalvaardigheid van uw kind.

Naast het voorlezen is het erg leuk om meer met het boek te doen:

De kleuteruniversiteit heeft een leuk pakket samengesteld met 12 activiteitenkaarten met korte activiteiten voor jonge kinderen aan de hand van het boek. Voor 3,95 is dit pakket te downloaden.

Het bijbehorende liedje is natuurlijk ook erg leuk om samen te zingen.

Ook leuk is deze verwerkingskaart van kleuteridee.nl

f8c633ca80de36871d8bce1b1fb3c98eTel de jonge dieren, ‘we hebben er een geitje bij’, nationale voorleesdagen 2016, kleuteridee.nl, free printable

 

 

 

 

 

 

 

Of een memory spelen met de dieren van de kinderboerderij

0abb7c59b31fc5f32231bf3c35fdceea

 

 

 

 

 

 

 

 

Een kleurplaat van de kinderboerderij mag natuurlijk ook niet ontbreken

kleurplaat kinderboerderij

 

 

 

 

 

 

Veel voorleesplezier met dit fantastische prentenboek!