Mijn kind begrijpt niet alles

Mijn kind begrijpt niet allesMijn kind begrijpt niet alles

Mijn kind begrijpt niet alles wat er gezegd wordt.
Soms twijfel je als ouder; begrijpt mijn kind me nu echt niet? Of wil hij me niet begrijpen?

Natuurlijk kunnen kinderen “Oost-Indisch doof” zijn, vooral als ze iets moeten doen wat ze niet leuk vinden. Ze doen dan net alsof ze je niet horen of niet begrijpen wat je bedoelt.

Soms ligt het aan iets anders dat jouw kind je niet begrijpt: het taalbegrip. Het kan zijn dat jouw kind niet altijd adequaat reageert op opdrachten en iets anders doet dan je zou verwachten.

 

Waardoor kan een kind moeite hebben met het taalbegrip?

Kinderen met taalbegripsproblemen begrijpen taal minder goed omdat ze bijvoorbeeld:
• klanken niet goed uit elkaar kunnen houden
• (lange) zinnen niet begrijpen
• moeite hebben met het leggen van verbanden
• te weinig woorden kennen
• weinig aandacht hebben voor anderen of taal

Het is lastig in te schatten wat een kind echt begrijpt van taal. Kinderen kunnen namelijk al veel afleiden uit een situatie. Een kind kan dan al snel overschat worden.
Als kinderen achterblijven met het begrijpen van taal dan hebben ze ook moeite om zelf goed te praten. We leren namelijk door eerst te luisteren en te begrijpen. Het begrijpen van taal is dus de basis.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een logopedist als je denkt dat jouw kind taal niet zo goed begrijpt. Een achterstand met taalbegrip heeft namelijk een grote invloed op de ontwikkeling van jouw kind.

Advies nodig?

In de SNEL-test zijn ook een aantal vragen over taalbegrip opgenomen. Bij twijfel kun je deze test online invullen. Natuurlijk kan je ook contact opnemen met een van de logopedisten van Logomedia voor advies. Vul jouw gegevens in op het aanmeldformulier; wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Wij kunnen, ook al zijn kinderen nog jong, helpen om de basis voor de taal te leggen.