We gaan weer voorlezen!

Vanaf vandaag zijn het weer de nationale voorleesdagen!

De titel van dit stuk is; we gaan weer voorlezen! Ik hoop dat je je afvraagt; weer? Ik hoop dat dit je verbaast omdat je er al een gewoonte van maakt om elke dag voor te lezen. Mocht dit niet het geval zijn; zie dan de voorleesdagen als een startpunt om te starten of opnieuw te beginnen met het dagelijks voorlezen.

Het prentenboek van het jaar 2020 is Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horacek. Natuurlijk zijn er zat andere leuke prentenboeken en boeken beschikbaar om voor te lezen, maar mocht je inspiratieloos zijn dan kan je met dit boek starten. Om natuurlijk vervolgens naar de kinderboekenwinkel of de bibliotheek te gaan voor nog meer inspiratie.

Het voorleesboek hebben we uitgekozen, maar dan? Hoe pakken we het voorlezen aan? Om je op weg te helpen een aantal voorleestips.

Voorleestips:

  • Lees eerst zelf het boek door. Je leest het verhaal dan nog beter en mooier voor aan jouw kind.
  • Bespreek voordat je begint met voorlezen eerst de kaft en de illustraties van het boek. Zo heeft jouw kind al een beeld van het verhaal en kan hij of zij het verhaal beter begrijpen.
  • Stel eenvoudige vragen naar aanleiding van het verhaal. Denk hierbij aan open vragen: Wie…? Wat…? Waar…? Waarom…? Laat ook af en toe een pauze vallen tijdens het voorlezen zodat jouw kind een vraag kan stellen of kan reageren op een verhaal. Voorspel vervolgens samen het vervolg van het verhaal.
  • Probeer samen het verhaal na te vertellen aan de hand van bijvoorbeeld de afbeeldingen en/of maak samen een mooie tekening over het verhaal.
  • Vraagt jouw kind de volgende dag of je weer uit hetzelfde boek wilt voorlezen? Dit is geen probleem! Ook al wil je zelf graag variëren,  kinderen hebben vaak behoefte aan herhaling. Daarnaast leren ze dan nog veel meer van het boek en dit komt ook ten goede aan de taalvaardigheid van jouw kind.

De belangrijkste tip?

Geniet van het momentje samen!

Veel voorleesplezier,

Groeten Chantal